Skip to content

Αρθρογραφία

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Ποιες Επιχειρήσεις Αφορά

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Ο νόμος 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 4643/2019 και 4764/2020 και εξειδικεύτηκε από σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, επιβάλει ως υποχρεωτική την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (ΗΤΑΔΙ). Η σχετική υποχρέωση ξεκινά από την 1η Φεβρουρίου 2021.

Με τον παραπάνω νόμο, όλα τα κτίρια στη χώρα διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Τα Δημόσια.
  • Τα κτίρια Εταιρειών και Επιχειρήσεων, στα οποία προβλέπεται εκ του σκοπού τους είτε συνάθροιση κοινού είτε είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εκ μέρους της Πολιτείας (ιδ. σχολεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ιατρικά κέντρα, πρατήρια καυσίμων κλπ).
  • Τα λοιπά Ιδιωτικά κτίρια.

Τα Δημόσια και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κτίρια, θα πρέπει εντός πενταετίας να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία λήψης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού.

Τί είναι η ΗΤΚ

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι ο φάκελος που περιλαμβάνει τα στοιχεία του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα περιλαμβάνει:

  1. το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της και τα σχέδια που τη συνοδεύουν. Σημειώνεται ότι ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την, όχι σπάνια, περίπτωση όπου η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, αντί γι’ αυτά, υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
  2. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού και το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής.
  3. τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων και το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει τυχόν αίτηση υπαγωγής.
  4. σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση.
  5. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.
  6. Τον αριθμό ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή και της ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται

Επομένως, προκύπτει η βούληση του νομοθέτη να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο φορέα, όλα τα στοιχεία εκείνα των ακινήτων που θεωρούνται προσδιοριστικά της, νομικής και πραγματικής, ταυτότητάς τους.

Διαδικασία

Η διαδικασία απόκτησης διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ολοκληρώνεται με την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας.

Το Πιστοποιητικό Πληρότητας είναι το έγγραφο που εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, στο οποίο βεβαιώνεται από αυτούς η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Καταχωρίζεται δε, σε ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο που εποπτεύεται από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και συνδέεται με τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέσω της ΓΓΠΣ.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται είτε για κτίριο είτε για οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία και φέρει μοναδικό αριθμό, που δίνεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο και αναγράφει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται.

Διαδικασία έναρξης και ενημέρωσης – Προθεσμίες έκδοσης

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας, τα κτίρια διακρίνονται, σύμφωνα με τον ανωτέρω Ν. 4495/2017, ως εξής:

Κατηγορία Ι:

  • Κτίρια του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
  • Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά ή εκθεσιακά κέντρα κλπ).
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων.
  • Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
  • Κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα ΑμΕΑ κλπ).

Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου πρέπει να λάβει χώρα μέσα σε 5 έτη από την ημερομηνία ισχύος, ήτοι μέχρι την 31.01.2026.

Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη στιγμή της μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας. Επίσης, είναι υποχρεωτική είτε η έκδοση είτε η ενημέρωσή της, ύστερα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο, στην οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή.

Επομένως, για εταιρείες και επιχειρήσεις που κατέχουν ή εκμισθώνουν ακίνητα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία Ι του ως άνω νόμου, έχει ήδη ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής και έκδοσης Πιστοποιητικού. 

Έλεγχος – Κυρώσεις

Το αρμόδιο τοπικό Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος μπορεί να προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας που έχουν υποβληθεί, αντιπαραβάλλοντας αυτά με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, καθώς και με τα στοιχεία του πορίσματος των Ελεγκτών Δόμησης. 

Το Παρατηρητήριο επίσης πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ετησίως σε ποσοστό 3% των κτιρίων που λαμβάνουν ταυτότητα. Ο έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων της ταυτότητας κτιρίου διενεργείται από Ελεγκτές Δόμησης. Ο έλεγχος συνίσταται στην επιβεβαίωση της ορθής συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων στοιχείων που υποβλήθηκαν.

Εάν, κατά τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου, προβλέπονται:

  1. Ποινικές Κυρώσεις.
  2. Πρόστιμο από 2.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια και την περιοχή.
  3. Πειθαρχική δίωξη και αναστολή της άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού έως και 48 μήνες.

Το Δικηγορικό μας Γραφείο, για περισσότερα από 15 χρόνια εξειδικεύεται στο Εταιρικό και Εμπορικό Δίκαιο. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε θέμα που αφορά στα ακίνητα της εταιρείας ή επιχείρησής σας.