Skip to content
Αρθρογραφία

Μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου ΑΕ: Πότε Συμφέρει & Τι Διακινδυνεύει

Από τον Γεώργιο Στουραΐτη, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω · Τελευταία ενημέρωση: 1 Ιουνίου 2026

Επιστροφή κεφαλαίου, κάλυψη ζημιών ή απόσβεση: τι αλλάζει για τον μέτοχο;

Περιληπτικά:

  • Η μείωση μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ δεν είναι μια πράξη. Διακρίνεται σε πραγματική μείωση, που επιστρέφει περιουσία στους μετόχους και σε ονομαστική, που καλύπτει λογιστικά ζημιές χωρίς καμία εκροή.
  • Η απόσβεση κεφαλαίου του άρθρου 32 καταβάλλει στον μέτοχο την αξία των μετοχών του χωρίς να μειώνει το κεφάλαιο και δεν συνιστά μείωση.
  • Κάθε πραγματική μείωση ενεργοποιεί δικαίωμα αντιρρήσεων των δανειστών εντός σαράντα ημερών από τη δημοσιότητα.
  • Η επιστροφή κεφαλαίου αντί μερίσματος δεν φορολογείται ως μέρισμα, όμως συνδυασμός μείωσης και αύξησης που αλληλοακυρώνονται κρίθηκε τεχνητή διευθέτηση.
  • Ανομοιόμορφη μείωση που απομειώνει στοχευμένα τη μειοψηφία είναι ακυρώσιμη κατά κατάχρηση εξουσίας της πλειοψηφίας.

Πότε εξυπηρετεί μια ΑΕ να μειώσει το κεφάλαιό της;

Η μείωση κεφαλαίου επιλέγεται κυρίως για τρεις λόγους: α) επιστροφή πλεονάζοντος ρευστού στους μετόχους χωρίς τον φόρο που βαρύνει τη διανομή μερισμάτων, β) κάλυψη συσσωρευμένων ζημιών ώστε να εξυγιανθεί ο ισολογισμός και γ) αναδιάταξη των μετοχικών σχέσεων χωρίς μεταβίβαση μετοχών. Η απόφαση ανήκει στη γενική συνέλευση, με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία κατά το άρθρο 29 του Ν. 4548/2018.

Σε κάθε μια από τις τρεις αυτές επιδιώξεις υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο νόμος θέτει κατώτατο όριο, καθώς το κεφάλαιο δεν μειώνεται κάτω από τις 25.000 ευρώ, εκτός αν η ίδια απόφαση προβλέπει ταυτόχρονη αύξηση του κεφαλαίου τουλάχιστον έως το όριο αυτό ή μετατροπή της εταιρείας σε άλλη μορφή.

Η κρίσιμη επιλογή είναι το πώς διατυπώνεται ο σκοπός της μείωσης. Η πρόσκληση της γενικής συνέλευσης και η απόφασή της οφείλουν να ορίζουν τον σκοπό και τον τρόπο πραγματοποίησης. Η ad hoc διατύπωση αυτού του σκοπού καθορίζει τι επιτρέπεται στη συνέχεια. Για παράδειγμα, μια απόφαση που αναφέρει αόριστα μείωση κεφαλαίου δεσμεύει την εταιρεία διαφορετικά από μια που εξειδικεύει επιστροφή εισφορών έναντι κάλυψης ζημιών, με διαφορετικές φορολογικές και εταιρικές συνέπειες.

Όταν η μείωση χρησιμεύει ως εργαλείο αναδιάταξης, λειτουργεί ως εναλλακτική της μεταβίβασης μετοχών. Στην περίπτωση αυτή, οι μέτοχοι μεταβάλλουν τη μεταξύ τους σχέση συμμετοχής χωρίς πώληση τίτλων, συχνά για φορολογικούς λόγους. Εδώ ακριβώς η νομική διατύπωση της απόφασης κρίνει αν η κίνηση θα αντιμετωπιστεί ως νόμιμη αναδιάρθρωση ή ως καταχρηστική στόχευση ορισμένων μετόχων.

Πραγματική ή ονομαστική μείωση: τι πετυχαίνει η καθεμία;

Η πραγματική μείωση αποδεσμεύει ενεργητικό και το επιστρέφει στους μετόχους, σε μετρητά ή σε είδος. Η ονομαστική μείωση μειώνει μόνο το λογιστικό μέγεθος του κεφαλαίου προκειμένου να απορροφήσει ζημιές, χωρίς καμία καταβολή. Η διάκριση δεν είναι θεωρητική, καθώς κρίνει αν ενεργοποιείται η προστασία των δανειστών και πώς φορολογείται η πράξη.

Η πραγματική μείωση συνεπάγεται εκροή περιουσίας. Γι’ αυτό μπορεί να αποσκοπεί στην επιστροφή εισφορών, στη διανομή πλεονάζουσας περιουσίας ή στην αναπροσαρμογή του κεφαλαίου προς τα πραγματικά μεγέθη της εταιρείας. Επειδή ακριβώς μειώνεται η περιουσία της εταιρείας, ενεργοποιείται πλήρως το καθεστώς προστασίας των δανειστών.

Η ονομαστική μείωση είναι λογιστική. Το κεφάλαιο μειώνεται ως αριθμός για να συμψηφιστούν ζημιές, χωρίς ο μέτοχος να λάβει τίποτα. Συχνά συνδυάζεται με ταυτόχρονη αύξηση, ώστε η εταιρεία να διαγράψει ζημιές και να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, στην ίδια συνέλευση.

Ο νόμος προβλέπει και έναν ενδιάμεσο δρόμο: τη μείωση με σχηματισμό ειδικού αποθεματικού (άρθρο 31). Όταν το αποθεματικό αυτό δεν ξεπερνά το 10% του κεφαλαίου όπως διαμορφώνεται μετά τη μείωση, ορισμένα δικαιώματα των δανειστών δεν εφαρμόζονται. Το αποθεματικό όμως δεσμεύεται να χρησιμοποιείται μόνο για εκ νέου κεφαλαιοποίηση ή για απόσβεση ζημιών – ποτέ για διανομή στους μετόχους.

ΚριτήριοΠραγματική μείωσηΟνομαστική μείωσηΜείωση με ειδικό αποθεματικό
ΣκοπόςΕπιστροφή ή διανομή περιουσίαςΚάλυψη ζημιώνΔέσμευση ποσού για ζημιές ή κεφαλαιοποίηση
Εκροή προς μετόχουςΝαι, σε μετρητά ή είδοςΌχιΌχι
Προστασία δανειστών (άρθρο 30)ΠλήρηςΔεν τίθεται θέμα καταβολήςΠεριορισμένη αν το αποθεματικό δεν ξεπερνά το 10%
Φορολογική όψηΕπιστροφή εισφορών αφορολόγητη ΟυδέτερηΟυδέτερη

Μείωση ή απόσβεση κεφαλαίου: ποια η διαφορά για τον μέτοχο;

Η απόσβεση κεφαλαίου (άρθρο 32) καταβάλλει στον μέτοχο το σύνολο ή μέρος της ονομαστικής αξίας των μετοχών του, χρησιμοποιώντας αποθεματικά ή διανεμητέα ποσά, χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο. Ο νόμος ορίζει ρητ’α ότι η απόσβεση δεν συνιστά μείωση. Η διαφορά αλλάζει ριζικά τη θέση του μετόχου.

Ο αποσβεσθείς μέτοχος διατηρεί τα δικαιώματά του από τη μετοχική σχέση, με δύο εξαιρέσεις: α) χάνει το δικαίωμα επιστροφής της εισφοράς του και β) το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή του ελάχιστου μερίσματος, το οποίο πλέον εισπράττεται μόνο από τις μη αποσβεσμένες μετοχές.

Η απόσβεση αποφασίζεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία. Εδώ υπάρχει μια στρατηγική επιλογή που οι συχνά αγνοείται: αν το καταστατικό το προβλέπει ρητά, η γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει απόσβεση με απλή απαρτία και πλειοψηφία. Η καταστατική αυτή πρόβλεψη, που τίθεται κατά τη σύσταση ή με μεταγενέστερη τροποποίηση, αλλάζει την ευκολία λήψης της απόφασης για όλη τη ζωή της εταιρείας.

Η απόσβεση επιλέγεται έναντι της μείωσης όταν η εταιρεία θέλει να αποδώσει κεφάλαιο σε μετόχους χωρίς να θίξει το ύψος του κεφαλαίου της και τη φερεγγυότητά της προς τρίτους. Αν υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες μετοχών (όπως πχ προνομιούχες μετοχές), η εγκυρότητα της απόφασης εξαρτάται από την έγκριση της θιγόμενης κατηγορίας, που δίνεται σε ιδιαίτερη συνέλευση με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία.

Τι κίνδυνο φέρει η μείωση για τους δανειστές της εταιρείας;

Στην πραγματική μείωση, οι δανειστές των οποίων οι απαιτήσεις γεννήθηκαν πριν από τη δημοσιότητα της απόφασης και είναι ληξιπρόθεσμες μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις εντός σαράντα ημερών (άρθρο 30). Μέχρι να ικανοποιηθούν ή να διακανονίσουν, καμία καταβολή δεν επιτρέπεται προς τους μετόχους από το αποδεσμευόμενο ενεργητικό.

Ο κίνδυνος για τον σχεδιασμό της εταιρείας είναι πρακτικός, όχι θεωρητικός. Η μείωση μπορεί να παγώσει αν οι δανειστές υποβάλουν εμπρόθεσμα αντιρρήσεις, καθώς η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους αναβάλλεται έως την ικανοποίηση ή τον διακανονισμό τους.

Για τους δανειστές μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων η διαδικασία περνά από το δικαστήριο. Αν θεωρούν ότι η μείωση θέτει σε κίνδυνο την ικανοποίησή τους, υποβάλλουν αντιρρήσεις και αποφαίνεται το δικαστήριο κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την καταβολή υπό όρους ή με παροχή επαρκών ασφαλειών, το είδος και την έκταση των οποίων καθορίζει το ίδιο.

Το πιο λεπτό σημείο είναι ο χρόνος. Το ποιες απαιτήσεις γεννήθηκαν πριν από τη δημοσιότητα και ποιες είναι ληξιπρόθεσμες κρίνει ποιοι δανειστές νομιμοποιούνται να αντιταχθούν. Η ίδια προστασία ισχύει και όταν η μείωση γίνεται με απαλλαγή των μετόχων από την υποχρέωση καταβολής κεφαλαίου που είχαν καλύψει αλλά δεν είχαν καταβάλει. Όταν επί των μετοχών έχει συσταθεί ενέχυρο, η μείωση επηρεάζει και τη θέση του ενεχυρούχου δανειστή. Καταβολές που γίνονται κατά παράβαση των κανόνων αυτών είναι άκυρες.

Μείωση αντί μερίσματος: πού βρίσκεται το φορολογικό όριο;

Η επιστροφή κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε πραγματικά καταβληθείσες εισφορές των μετόχων δεν συνιστά εισόδημα και δεν φορολογείται ως μέρισμα. Γι’ αυτό η μείωση κεφαλαίου χρησιμοποιείται ως εναλλακτική της διανομής μερισμάτων σε κερδοφόρες χρήσεις. Το όριο όμως είναι λεπτό και νομικό, όχι λογιστικό.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι η μείωση μετοχικού κεφαλαίου αντί διανομής μερισμάτων δεν συνιστά αυτομάτως τεχνητή διευθέτηση (ΔΕΔ 1356/2020). Με την ίδια λογική, δεν επιβάλλεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης να αναλύει τις λογιστικές εγγραφές βάσει των οποίων γίνεται η μείωση (ΔΕΔ 1986/2019).

Το όριο εμφανίζεται όταν η μείωση συνδυάζεται με κεφαλαιοποίηση αδιανέμητων κερδών ή με αντίστροφη κίνηση. Οι αποφάσεις ΔΕΔ 1356/2020 και 1357/2020 (Αθήνα) έκριναν ότι μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες ακολουθούν αυξήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αλληλοαντιστάθμιση ή την αλληλοακύρωσή τους, αποτελούν τεχνητή διευθέτηση. Μια κίνηση που στα χαρτιά επιστρέφει κεφάλαιο, αλλά στην ουσία αναιρείται από επόμενη αύξηση, αντιμετωπίζεται ως έμμεση διανομή κερδών.

Η εμπειρία από υποθέσεις μείωσης κεφαλαίου σε κερδοφόρες χρήσεις δείχνει ότι η νομιμότητα δεν κρίνεται από τον τύπο της κάθε πράξης χωριστά, αλλά από τη σειρά, τον χρονισμό και τον συνολικό οικονομικό σκοπό τους. Η ίδια ακολουθία πράξεων μπορεί να είναι νόμιμη αναδιάρθρωση ή φοροαποφυγή, ανάλογα με την τεκμηρίωση του επιχειρηματικού σκοπού.

Ειδικό καθεστώς ισχύει για μειώσεις κεφαλαίου που προήλθαν από μετασχηματισμό με αναπτυξιακούς νόμους. Η εγκύκλιος Ε.2181/2019 της ΑΑΔΕ διευκρινίζει πότε η υπεραξία φορολογείται κατά τη μείωση και πότε η φορολόγηση αναβάλλεται έως τη διάλυση της εταιρείας.

Πότε η μείωση κεφαλαίου στρέφεται κατά της μειοψηφίας;

Μια ανομοιόμορφη μείωση, που πραγματοποιείται με ακύρωση μετοχών ορισμένων μόνο μετόχων, μπορεί να απομειώσει στοχευμένα τη συμμετοχή της μειοψηφίας. Αν η απόφαση της γενικής συνέλευσης δεν υπηρετεί το εταιρικό συμφέρον αλλά αποσκοπεί απλώς στη βλάβη της μειοψηφίας, είναι ακυρώσιμη ως καταχρηστική κατά το άρθρο 281 ΑΚ.

Ο έλεγχος των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης κατά κατάχρηση εξουσίας της πλειοψηφίας εδράζεται στο άρθρο 281 ΑΚ και διαπιστώνεται κατά περίπτωση. Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι ακυρώσιμη είναι η απόφαση που λαμβάνεται με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων της πλειοψηφίας ή τη βλάβη της μειοψηφίας, κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας (ΑΠ 1462/2023).

Σε πρόσφατη υπόθεση, πλειοψηφών μέτοχος, μέσω αλλεπάλληλων κεφαλαιακών κινήσεων στις οποίες η μειοψηφία δεν συμμετείχε, απομείωσε τη συμμετοχή της από το 29,17% σχεδόν στο μηδέν. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι όταν η πλειοψηφία και η εξαρτημένη διοίκηση λαμβάνουν, βάσει σχεδίου, αποφάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου ή παρεμπόδιση μερίσματος με αποκλειστικό σκοπό τη βλάβη της μειοψηφίας, στοιχειοθετείται αδικοπραξία κατά τα άρθρα 914, 919 και 281 ΑΚ (ΑΠ 661/2025). Κρίσιμο είναι ότι το εταιρικό συμφέρον σταθμίζεται όχι από μια μεμονωμένη απόφαση, αλλά από τον συνδυασμό αποφάσεων σε βάθος χρόνου.

Η εμπειρία από εταιρικές διαφορές πλειοψηφίας και μειοψηφίας δείχνει ότι η άμυνα χτίζεται πριν από την σύγκρουση, στο καταστατικό. Δικλείδες όπως η απαίτηση έγκρισης της θιγόμενης κατηγορίας μετόχων, η ρύθμιση του δικαιώματος προτίμησης σε ταυτόχρονη αύξηση και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας μέσω καταστατικού ή εξωεταιρικής συμφωνίας καθορίζουν αν μια κεφαλαιακή κίνηση θα αντέξει σε δικαστικό έλεγχο.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το κεφάλαιο να μειωθεί κάτω από τις 25.000 ευρώ;

Όχι ως κανόνας. Το κεφάλαιο δεν μειώνεται κάτω από το ελάχιστο όριο των 25.000 ευρώ, εκτός αν η ίδια απόφαση προβλέπει ταυτόχρονη αύξηση τουλάχιστον έως το όριο ή μετατροπή της εταιρείας σε άλλη νομική μορφή. Η εξαίρεση αυτή επιτρέπει την αναμόρφωση του κεφαλαίου σε μία μόνο συνέλευση.

Φορολογείται η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους;

Το μέρος που αντιστοιχεί σε πραγματικά καταβληθείσες εισφορές δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται ως μέρισμα. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση όταν επιστρέφονται κεφαλαιοποιημένα κέρδη ή όταν η μείωση αναιρείται από επόμενη αύξηση, οπότε μπορεί να κριθεί έμμεση διανομή κερδών.

Διαφέρει η μείωση από την απόσβεση κεφαλαίου;

Ναι, ουσιωδώς. Η μείωση μειώνει το κεφάλαιο. Η απόσβεση καταβάλλει στον μέτοχο την αξία των μετοχών του από αποθεματικά ή διανεμητέα ποσά χωρίς να μειώνει το κεφάλαιο και ο νόμος ρητά ορίζει ότι δεν συνιστά μείωση. Ο αποσβεσθείς μέτοχος χάνει την επιστροφή της εισφοράς και το ελάχιστο μέρισμα.

Τι απαρτία και πλειοψηφία χρειάζεται η μείωση;

Αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία στη γενική συνέλευση. Για την απόσβεση ισχύει επίσης αυξημένη απαρτία, εκτός αν το καταστατικό προβλέπει ρητά απλή απαρτία και πλειοψηφία. Αν θίγονται κατηγορίες μετοχών, απαιτείται και έγκριση της θιγόμενης κατηγορίας σε ιδιαίτερη συνέλευση.

Μπορούν οι δανειστές να εμποδίσουν τη μείωση;

Μπορούν να την καθυστερήσουν. Δανειστές με απαιτήσεις προγενέστερες της δημοσιότητας υποβάλλουν αντιρρήσεις εντός σαράντα ημερών και, έως την ικανοποίηση ή τον διακανονισμό τους, δεν επιτρέπεται καταβολή στους μετόχους. Για μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις αποφαίνεται το δικαστήριο, που μπορεί να απαιτήσει την παροχή ασφαλειών.

Πρακτικές Επισημάνσεις

Ο σκοπός της μείωσης αναφέρεται πριν την απόφαση, όχι μετά: Η διατύπωση του σκοπού στην απόφαση της γενικής συνέλευσης δεσμεύει τη φορολογική και εταιρική αντιμετώπιση. Μια αόριστη απόφαση μείωσης αφήνει την εταιρεία εκτεθειμένη σε αμφισβήτηση του πραγματικού σκοπού.

Η ακολουθία μείωσης και αύξησης κρίνεται ως σύνολο: Μείωση που αναιρείται από επόμενη αύξηση αντιμετωπίζεται ως τεχνητή διευθέτηση. Ο επιχειρηματικός σκοπός κάθε σταδίου τεκμηριώνεται αυτοτελώς, αλλιώς η συνολική κίνηση εκλαμβάνεται ως έμμεση διανομή κερδών.

Η ανομοιόμορφη μείωση είναι πεδίο εταιρικής σύγκρουσης: Η ακύρωση μετοχών ορισμένων μετόχων μπορεί να προσβληθεί ως καταχρηστική. Η αντοχή της εξαρτάται από την τήρηση της ίσης μεταχείρισης, την αναλογικότητα και την έγκριση των θιγόμενων κατηγοριών.

Η προστασία των δανειστών επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα: Η προθεσμία των σαράντα ημερών και η ενδεχόμενη δικαστική κρίση για μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις ενσωματώνονται στον σχεδιασμό, ώστε η επιστροφή κεφαλαίου να μην παγώσει απρόβλεπτα.

Το Δικηγορικό μας Γραφείο, για περισσότερα από 20 χρόνια εξειδικεύεται στο Εταιρικό και Εμπορικό Δίκαιο. Επικοινωνήστε μαζί μας για σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε σε κάθε θέμα σχετικά με την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.